1. 7. 2016

Michael Cestr odpovídal jménem člena komise Zdravého města na dotaz k budování parkovacích míst ve starých zástavbách.

Jaký je váš názor na budování parkovacích míst ve staré zástavbě, ať už na sídlištích nebo v koloniích menších bytových domů? Mají se donekonečna budovat z veřejných prostředků zpevněné plochy, často na úkor zeleně či chodců? Existují jiná řešení? Jaká v Krnově přicházejí v úvahu?

Čím víc parkovišť postavíme, tím víc aut budeme mít. Proces budování nových parkovišť tak bude téměř nekonečný. Prostor ve městě a zvláště v zastavěném území je však omezený. Lidé by si měli zvyknout, že právo na parkování před vlastním vchodem neexistuje. Chtěl by ho každý, patří to k dnešní uspěchané době, ale není to udržitelné. Další nová parkoviště na úkor chodců, cyklistů a zeleně v uličním prostoru řešením rozhodně nejsou, město by mělo řešit výstavbu jednoho velkého, záchytného parkoviště, v ideálním případě formou parkovacího domu v oblasti Sídliště pod Cvilínem. V zahraničí již existuje řešení v podobě inteligentních parkovacích systémů. Do budoucna je pak důležitá změna životního stylu lidí, který se ale mění jen velmi pomalu.

Mgr. Michael Cestr, člen komise Zdravého města

zdroj: Krnovské listy
celé vydání KL najdete na: www.krnov.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=7455&id_dokumenty=20542